mandag 16. august 2010

Ripssaft

Vi har hatt en nydelig helg i Bergen. Og dagen i dag har vært varm og fin. Alt kunne vært perfekt hadde det ikke vært for regnet som kom nå i ettermiddag. Men de melder bra vær i morgen igjen, så får håpe det stemmer.

I hagen har vi 3 ripsbusker. Vi har hvert år bare plukket de og hevet de i frysen, men i år fant vi ut vi ville lage ripssaft. Vi har ikke saftkoker, men det gikk ganske bra allikvel. Og saften ble knallgod.
Vi plukket ca 6 liter rips og kokte det sammen med vann, litt blåbær og noen ytterst få jordbær.
Da det hadde kokt i 10 min silte vi blandingen gjennom en t-skjorte.
Så skulle saften kokes igjen i 5 min. Da skulle vi tilsette sukker. Vi brukte mye mindre enn oppskriften tilsa for vi ville ha den litt friskene. Så vi tok 3 ss pr 5 liter saft.
Og simsalabin og hokus pokus så hadde vi vår egen ripssaft.

Her er oppskriften vår:

Ripssaft
Kok opp vannet, ha i bærene og la dem koke i 10 minutter. Sil saften gjennom klede i minst 30 minutter. Gjerne lengre, men du må ikke presse på bærmassen for å få ut restene. Da blir saften grumsete.

Kok opp saften igjen og tilsett 6dl sukker pr liter silt saft (vi hadde, som sagt tidligere bare 3 ss pr 5 liter). Kok saften i 5 minutter, skum av og hell på rene flasker. Det er viktig at det koker skikkelig, da får du av mest mulig av skummet. Skummet inneholder urenheter som gjør at saften lettere blir dårlig.

Fyll saften så høyt som mulig på flasken, den synker litt sammen når den blir kald. Jo mer luft i toppen av flasken, jo fortere blir den dårlig.

Vi kokte bærmassen en gang til med litt vann og lagde en runde til med saft på samme måte.

2 kommentarer:

banglamarie sa...

*mmmmmmmmm*
ser kjempegodt ut!!

Fatima sa...

Ripssaft er kjempe godt.